Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Witamina E (Tocopheryl Acetate)

Strona główna » Blog » Składniki » Witamina E (Tocopheryl Acetate)

Witamina E to nie jeden związek, lecz grupa organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole, z czego każdy z nich posiada swoje dalsze formy. Zwykle jednak stosuje się uproszczoną nazwę „Witamina E”. Związek ten jest silnym antyoksydantem i w związku ze swoim korzystnym działaniem bardzo często stanowi składnik kosmetyków i środków pielęgnacyjnych.

Witamina E jako składnik kosmetyków

Witamina EWitamina E w warunkach fizjologicznych wchodzi w skład błon komórkowych i bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Jej odpowiedni poziom w organizmie, jak i samej tkance skórnej, jest więc niezwykle ważny. W kosmetologii pełni rolę głównie silnego przeciwutleniacza – zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych, które są jednym z głównych czynników starzenia się organizmu. Jest popularnym składnikiem kosmetyków dla skóry dojrzałej, kremów przeciwzmarszczkowych czy ujędrniających, masek do ciała i balsamów. Można ją powszechnie znaleźć w kremach pod oczy oraz pomadkach ochronnych do ust.

Zobacz co jeszcze pomoże na cellulit

Dodatkowo witamina E łagodzi podrażnienia, zwłaszcza te spowodowane szkodliwym działaniem słońca i innych czynników zewnętrznych. Wraz z witaminą A wspomaga leczenie trądziku oraz działa przeciwobrzękowo. Należy wiedzieć, że witamina E bardzo dobrze penetruje przez naskórek, wbudowując się w cement międzykomórkowy

W efekcie staje się:

  • odżywiona,
  • wygładzona,
  • uelastyczniona,
  • dotleniona,
  • mniej podatna na szkodliwe działanie wiatru, słońca czy skrajnych temperatur,
  • młodsza i promienna.
Onshea na cellulit

ONSHEA
Z WITAMINĄ E W SKŁADZIEZAMÓW!

Regularne stosowanie kosmetyków z jej dodatkiem skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry. Witamina E jako składnik kosmetyków pozyskiwana jest syntetycznie w laboratoriach, ponieważ naturalnie występuje ona wyłącznie w roślinach, nasionach, orzechach, warzywach. Źródła te nie są wystarczające, aby pokryć światowe zapotrzebowanie branży kosmetycznej. Syntetyczna wersja tego związku jest mieszaniną 8 stereoizomerów różniących się konfiguracją na trzech węglach asymetrycznych.

Witamina E i jej wpływ na cellulit

Witamina E jest także częstym dodatkiem kosmetyków na cellulit, ponieważ przyczyną cellulitu jest między innymi zastój chłonki, brak odpowiedniego odżywienia tkanek, wysoki poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie, a w efekcie – zbijanie się komórek tłuszczowych w grudki. Powoduje to nieestetyczne nierówności skórne, zwane właśnie cellulitem. Kosmetyki z witaminą E wpływają korzystnie na stan adipocytów (komórek tłuszczowych), ponieważ witamina ta stanowi jeden z głównych składników ich błon komórkowych.

Wpływa ona korzystnie na elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, przez co skóra staje się lepiej odżywiona i ukrwiona. Wmasowywanie takich kosmetyków dodatkowo stymuluje mikrokrążenie, przez co zastoje limfatyczne są odprowadzane w kierunku pobliskich węzłów chłonnych

Nie trzeba już wspominać, że witamina E na cellulit jako antyoksydant zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego i reaktywnych form tlenu, przez co likwiduje jeden z czynników ryzyka rozwoju cellulitu. Wzrost elastyczności i jędrności skóry również bezpośrednio wiąże się ze zmniejszeniem widoczności cellulitu.


Bibliografia

1. Błaszczyk-Kostanecka M, Wolska H, Dermatologia w praktyce, 2006
2. Sainio E.L., Rantanen T., Kanerva L.,Składniki i bezpieczeństwo kremów antycellulitowych, 2002
3. Kowalczyk B., Surowce roślinne przeciwko cellulitowi 2007
4. Bruce E. Katz, Modelowanie sylwetki, 2012.

1 głosów

Komentarze

Kup teraz
Onshea

Zamów
189 zł
Cena standardowa:
299 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Onshea - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊