Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus)

Strona główna » Blog » Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus)

Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus) to roślina, która znajduje w kosmetyce szerokie zastosowanie. Naturalnie rośnie w okolicach basenu Morza Śródziemnego, a także innych częściach Europy. Ze względu na swoje właściwości stosowana jest jako dodatek do wielu preparatów kosmetycznych, również antycellulitowych. Jak dokładnie działa i w jaki sposób jest pozyskiwany? Dowiesz się z tego artykułu.

Ruszczyk kolczastyRuszczyk kolczasty na cellulit i inne właściwości

Ruszczyk kolczasty znajduje zastosowanie jako składnik wielu kosmetyków. Widocznie poprawia kondycję skóry, działając nie tylko powierzchniowo, ale również w głębokich warstwach. Przede wszystkim poprawia szczelność naczyń krwionośnych i włosowatych, co zwiększa dopływ tlenu i składników odżywczych do skóry.

Ponadto działa:

  • przeciwzapalnie. Przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych i podrażnieniom skóry,
  • łagodząco. Wpływa łagodząco na skórę, dzięki czemu szybciej się regeneruje,
  • koi podrażnienia wywołane przez sztuczne substancje zawarte w kosmetykach i nie tylko,
  • przeciwobrzękowo. Zmniejsza obrzęki spowodowane między innymi gromadzeniem się toksyn w przestrzeniach międzykomórkowych,
  • antyoksydacyjnie. Chroni skórę przed starzeniem.

Sprawdź co zrobić aby pozbyć się cellulitu

Onshea na cellulit

ONSHEA
SERUM NA CELLULIT Z RUSZCZYKIEM KOLCZASTYM W SKŁADZIEZAMÓW!

Ruszczyk kolczasty – związki chemiczne

Ruszczyk kolczasty to roślina cechująca się wysoką zawartością składników, które mają pozytywny wpływ na stan skóry. Jest między innymi bogatym źródłem: saponinów (np. ruscyna i ruskogenina wspierających prawidłową pracę naczyń krwionośnych). Ponadto ruszczyk kolczasty zawiera: fitosterole, kumarynę, flawonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają odporność skóry na wpływ czynników środowiskowych, a także ulepszają jej kondycję oraz zachowują naturalne funkcje bariery ochronnej.

Ruszczyk kolczasty – zastosowanie w kosmetyce

Ruszczyk kolczasty znajduje się w składzie wielu popularnych preparatów kosmetycznych, a także produktów spożywczych czy suplementów. Najczęściej dodawany jest podczas produkcji balsamów i kremów antycellulitowych, ponieważ niweluje obrzęki i opuchlizny, które wpływają na powstawanie skórki pomarańczowej. Oprócz tego stosowany jest jako składnik kremów dedykowanych cerze naczynkowej. Jest również popularnym składnikiem serum przeciwzmarszczkowego. Może być także składnik hydrolatów i toników przeznaczonych do pielęgnacji twarzy lub włosów.

Ruszczyk kolczasty – pochodzenie i metody pozyskiwania

Ruszczyk kolczasty, nazywany zamiennie myszopłochem, pochodzi z rodziny ruszczykowatych, a jego wysokość sięga od 25 do nawet 100 cm. Natomiast kwiaty rośliny osiągają niewielkie rozmiary. Najczęściej występują w kolorze zielonym, w odróżnieniu od owoców przybierających barwę szkarłatną. We wnętrzu kwiatów umieszczone jest jedno lub dwa nasiona, które do złudzenia przypominają klasyczną czereśnię. Ruszczyk rośnie naturalnie w okolicy Morza Śródziemnego, a także na terenie Europy północno-zachodniej. Dotychczasowe badania wskazują, że w kłączach rośliny znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych i innych pożądanych właściwości. Z kłączy produkowany jest ekstrakt, będący między innymi składnikiem kosmetyków na cellulit.


Bibliografia

1. Kociemba B., Cellulit – czym jest i jak z nim walczyć?, 2007
2. Ignaciuk A., Cellulit – przyczyny, terapie, możliwości., 2003

1 głosów

Komentarze

Kup teraz
Onshea

Zamów
189 zł
Cena standardowa:
299 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Onshea - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊